Pogledajte sve kategorije

Linoleum

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Iako se linoleum proizvodi već više od 100 godina, tek u posljednje vrijeme postaje popularna podna obloga. Sastav je ostao isti, ali je savremena tehnologija pretvorila nekadašnju noćnu moru svih domaćica u modernu i poželjnu podnu oblogu. Glavna prednost linoleuma u odnosu na druge podne obloge je prihvatljiva cijena bez kompromisa u estetici. Najsuvremenija XF tehnologija omogućuava strogo kontrolisanu kvalitetu koja ispunjava većinu zahtjeva u pogledu izgleda, funkcionalnosti, troškova i održivosti. Također, održavanje linoleuma je puno jednostavnije u odnosu na druge podne obloge.

Zbog svog prirodnog sastava, linoleum je veoma zdrava podna obloga koja ne zagađuje okolinu. On je bakteriostatičan, antialergijski i antistatičan, te biorazgradiv. Izrađuje se na bazi polimeriziranog lanenog ulja sa smolama četinara (bora) kao vezivom i praha od pluta ili drveta kao punilom, uz dodatak kreda, juta i raznih ekoloških pigmenata. Poprečni presjek linoleuma je uniforman, što ga čini izrazito otpornim na habanje, kiseline i ogrebotine, što je dokazano i u praktičnoj primjeni kroz godine eksploatacije. Također je vodonepropustan, elastičan i praktično nezapaljiv. Ako se pravilno održava, linoleum može u javnim prostorijama kao što su bolnice, škole, vrtići, sporske dvorane trajati i 20-30 godina.

Jednostavno postavljanje je još jedna od prednosti linoleuma. Na pripremljenu, suhu, tvrdu i ravnu površinu se lijepi disperzivnim ljepilom za linoleume. Spojevi se vare na toplo, trakama za varenje u boji ili dezenu linoleuma, tako da su sastavi gotovo nevidljivi.

Odabirom linoleuma u bojama i dezenima drveta dobivamo potpuni efekat i eleganciju prave drvene obloge, koja se lijepo uklapa u svaki enterijer. Zbog niske cijene i jednostavne montaže, linoleum je savršen za one koji su skloni čestim preuređenjima svog doma.