Pogledajte sve kategorije

Nove specijalne boje – za male i velike kreativce

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Oni koji imaju djecu znaju koliko oni vole da boje i crtaju (naročito po zidovima 🙂 ) i koliko često moraju da kreče stan jer se zidovi i inače lako prljaju. I sami se sjećamo koliko smo kao djeca voljeli da pišemo po školskim tablama, možda i zato što im namjena nije bila za izražavanje naše kreativnosti. Sada jednu takvu školsku tablu, u veličini kakvu želite, možete sebi priuštiti u vlastitom domu. Zapravo se ne radi se o klasičnoj tabli, nego o boji Chalkboard kojom se postiže imitacija školske table po kojoj možete pisati i brisati, a koju možete nanijeti na površine kao što su zid, drvo, staklo, MDF, karton, platno, keramika i slično. Ova je boja idealno rješenje za dječije sobe u kojima se jedan zid ili dio zida pretvore u školsku tablu po kojoj se može da piše i crta školskim kredama. Također se može primjeniti i u drugim prostorija doma kao dekoracija. U dnevnoj sobi umjesto slike možete pisati poruke ili svoje omiljene citate, a na kuhinjskim elementima praviti spiskove za kupnju. Ova boja definitivno unosi dašak originalnosti u svaki dom, a omogućava i dnevne promjene u dekorisanju enterijera.

Još jedan novitet za brzo i originalno dekorisanje, kako dječijih soba tako i ostatka stana, je magnetna boja za zidove Magneti Paint. Boja sadrži specijalan feromagnetski materijal i omogućava vam da svoj zid pretvorite u magnetnu ploču na kojoj možete ostavljati poruke, razglednice, slike i crteže, baš kao na frižider. I ova boja se može nanositi i na druge materijale: drvo, lesonit, namještaj, bitno da je površina ravna i glatka, a može se i kombinovati sa bojom za tablu. Osim u dječjim sobama ova kombinacija izgleda efektno i u kuhinjama, kancelarijama, restoranima, trgovinama, školama, a u zadnje vrijeme i u sasvim običnim interijerima kao što su dnevna ili spavaća soba.

Primjena boja:

Postupak je jednostavan. Ako želite kombinovati obje boje, prvo se nanosi magnetna boja a poslije 4 do 5 sati boja za ploču. Površina koju ste odlučili prebojiti, bez obzira na to da li se radi o dijelu zida, namještaju ili nečem trećem, mora biti čista i suha. Ako bojite preko standardne (mat) boje, možete direktno nanjeti boju za ploču na površinu. Ako je postojeća površina staklo, drvo ili metal, potrebno je prvo nanijeti prajmer ili osnovnu boju. Ivice preko kojih ne želite nanijeti boju prelijepite krep trakom, a za ostatak površine koristite valjak za nanošenje boje. Boju za ploču treba koristiti samo na temperaturama iznad 5°C, razrijeđenu vodom (max 5%). Preporučuje se nanijeti barem tri sloja boje za školsku ploču, pazeći da između svakog nanošenja sačekate da se prethodni sloj suši četiri sata.

Vaša ploča je spremna za upotrebu nakon tri dana, a proizvođač ove boje savjetuje da se, prije prve upotrebe, cijela površine ploče lagano pređe kredom, pa obriše.

Boja je na vodenoj bazi i pokrivna je, kreda se briše spužvicom, a za najbolje rezultate preporučuje se nanošenje tri sloja i to na način da se svaki sljedeći sloj nanosi u suprotnom smjeru od prethodnog, i to tek nakon što se prijašnji sloj potpuno osuši.