Pogledajte sve kategorije

Pažljivo planiranje – manje čišćenja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Pametne funkcije i elegantan dizajn u modernoj su kupaonici vrlo važni. Međutim, vlasnicima objekata još je važnije imati kupaonicu koja se lako održava i čisti. Pritom je ključno pažljivo planiranje.

Što zapravo čišćenje kupaonice čini tako zamornim?
Peter Kunz, voditelj Odjela za industrijske tečajeve u Allpuri, udruzi švicarskih tvrtki za čišćenje, navodi nekoliko razloga: „S jedne strane, čišćenje je neugodno jer zahtijeva mnogo truda. Najčešće se sav rad u sanitarnim prostorijama odvija ručno i nije uvijek moguće iskoristiti pun potencijal strojeva. S druge strane, pomodan dizajn kupaonica – primjerice, onaj koji uključuje mozaik-pločice i mnogo fugi – otežava učinkovito i temeljito čišćenje.“ Osim toga, naslage urina na fugama vrlo brzo stvaraju neugodne mirise. Stoga se preporučuju velike i glatke pločice uz minimalan broj fugi. „Fuge vrlo brzo počnu zaudarati ako nisu pravilno čišćene“, objasnio je Peter Kunz. Područja koja su teško dostupna, skroviti zakutci i police koje su natrpane higijenskim potrepštinama također otežavaju čišćenje. Temelji za jednostavno čišćenje stoga se trebaju postaviti već pri planiranju kupaonice.

TEHNIKA IZA PREDZIDA
Predzidni sustavi dobra su i provjerena metoda kada je riječ o dizajniranju kvalitetno postavljenih sanitarnih prostorija koje se lako čiste. Prednosti su jasne. Prvo, vodokotlić – koji je često sakupljač prašine – i gotovo cijela sanitarna tehnika nalaze se iza zida. Predzidni sustavi mogu biti obloženi panelima i pločicama, pa se besprijekorno uklapaju u sanitarni čvor. Nadalje, budući da se spojevi za električnu energiju mogu sakriti od pogleda, WC s integriranim tušem može biti opskrbljen strujom bez ikakvih vidljivih kablova. Ukratko, predzidna rješenja nude veliku kreativnu slobodu te uklanjaju nedostupna mjesta koja se teško čiste.

ZIDNA RJEŠENJA ZA UREDNE PODOVE
Zidne WC školjke danas su standardno rješenje jer olakšavaju čišćenje sanitarnih prostorija. U kupaonicama sa zidnim keramičkim školjkama i zidnim kupaonskim namještajem lako je očistiti cijeli pod u jednome potezu.

Međutim, problem je ponekad u detaljima, kako je pojasnio Peter Kunz: „Da bismo učinkovito očistili javne objekte, upotrebljavamo strojeve za čišćenje. No tim je strojevima često potrebno više prostora ispod školjaka nego što ga obično ima. Udaljenost između školjke i poda od otprilike 15 cm pritom bi uvelike pomogla.“ A ako se ugrađuje novi predzid, smisleno bi bilo da on bude u visini cijele prostorije jer se tako cijela površina zida također može očistiti jednim potezom.