Pogledajte sve kategorije

Kako saditi i održavati ruže u vrtu na pravi način

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Ruže imaju reputaciju kao cvijeće o kojem je teško brinuti, ali zapravo je učenje o brizi za ruže pomalo jednostavno. Glavni dijelovi brige o ružama koje trebate razumjeti su: sadnja, zalijevanje, gnojidba, obrezivanje i zimovanje. Jednostavno rečeno, uz ispravnu količinu vode i sunčeve svjetlosti i malo njege, vaše ruže bi trebale napredovati. I zapamtite, ruže su otporne biljke. Dakle, ako povremeno zaboravite ili prigušite nešto, biljke iznenađujuće opraštaju.

Redovito zalijevajte ruže. Pravilo najvažnije za zalijevanje ruža jest osigurati da su ruže zaljevene oko 5cm sedmično. Duboko namakanje puno je bolje od čestih plitkih zalijevanja. Postavite crijevo u podnožje ruže i pustite da se voda uvuče unutra. Ili ako imate veliki broj ruža ili su ruže pomiješane sa drugim cvijećem, upotrijebite crijevo za natapanje ili instalirajte sistem za zalijevanje u zemlji.

Prelistajte novi katalog Baucentra i pronađite cvijeće i dodatke za cvijeće po najpovoljnijim i akcijskim cijenama

Ruže dosljedno hranite prije i tijekom cvatnje i koristite gnojivo za zdravi rast. Koristite univerzalno vrtno gnojivo jer ima uravnotežene količine N (dušik), P (fosfor) i K (kalij). Gnojiva koja su namijenjena za ruže – poput hrane za ruže – u redu su, ali nisu obavezna. U proljeće, kako biljka izlazi iz stanja mirovanja, možete je natopiti sa kuhinjskom kaškicom Epsom soli (magnezijev sulfat) otopljenom u 3 litra vode da podstiče čvrstoću stabljike.

SAVJET: Uvijek zalijte vodom prije primjene gnojiva kako bi biljka bila zasićena i bez stresa.

Njegujte svoje ruže kako biste poboljšali cvatnju i održali biljku zdravom: Koristeći oštre makaze, dio ruže možete odsjeći kad god nešto nezdravo u biljci privlači vaše kritično oko.

Evo stvari koje možete odsjeći kad god ih vidite:
Mrtve strabljike: uklonite mrtve stabljike do nivoa zemlje.
Oštećena stabljika: odrezati je na oko 3cm zdrave stabljike.
Bespotrebne stabljike: uklonite stabljike koje se ukrštavaju (odaberite jedno, a drugo poštedite), stabljike koje rastu u pogrešnom smjeru i stabljike koje zaostaju na zemlji.
Zalutajuće stabljike: U cijepljenoj biljci ove zalutajuće stabljike isijavaju ispod spoja cijepljenja (izbočina u podnožju grma). Te stabljike izgledaju drugačije od ostatka grma – često su glatke, ravna i svjetlije boje. Još jedan trag: Oni puštaju lišće i povremeno mongrel cvjetove koji ne izgledaju poput glavnog grma.

SAVJET: Kad god vidite teško oštećeno, bolesno ili mrtvo lišće, uklonite ga. Da biste bili na sigurnoj strani, bacajte ih u smeće, a ne u hrpu gnojiva. Inače, lišće može proširiti bolest.

Orežite ruže u proljeće da biste uništili sav stari ili bolesni biljni materijal. Rano proljeće je najbolje vrijeme za obrezivanje. Ako je još uvijek zima, prekomjerni rezovi mogu dovesti do oštećenja od mraza. Obrezivanje ruža je direktan postupak: uklonite sav bespotrebni rast, orežite biljke i zatim ih oblikujte.

Naručite online putem sigurne kupovine BAUCENTAR.BA