Pogledajte sve kategorije

Kalendar sadnje povrća, cvijeća, ljekovitog bilja i voća

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Dva najvažnija aspekta vrtlarenja su znati kada posaditi i šta saditi u vašem vrtu. Međutim, teško je znati tačno vrijeme početka sadnje kako bi vrt mogao u potpunosti procvjetati tokom vegetacijske sezone. Ako vaša biljka ili vrt ne uspijeva, jednostavno prilagođavanje vremenskog okvira sadnje može donijeti veliku razliku. Kalendar sadnje izvlači nagađanja iz procesa.

Donosimo vam jednostavni Baucentar vodić koji će vam pomoći da se odlučite kada je optimalno vrijeme za sadnju bilo koje vrste povrća, cvijeća ili biljke.

Kako funkcioniše?

Vodić je kreiran kako bi izračunali najbolje vrijeme za početak sadnje presadnica i sadnje vrta. Vremenski okvir za sadnju zasniva se na datumima prvog i posljednjeg mraza. Na primjer, posljednji mraz je uglavnom od 1. do 15. aprila, a prvi mraz obično pada između 16. i 31. oktobra. Ti će datumi dijelom diktirati kada je najbolje vrijeme za sadnju.

Od specifičnih biljaka i povrća koji uspijevaju u jednoj određenoj zoni, kada trebate posaditi, količine vode koja im je potrebna i do kada se ubire vam donosimo u Baucentar vodiću

Datum prvog i posljednjeg mraza?

Datum padanja mraza je u prosjeku prvi i posljednji dan ili raspon dan u određenoj zoni. Ovo je važno znati, jer neke biljke neće podnijeti ekstremnu hladnoću od mraza. Imajte na umu datume smrzavanja kad odlučujete kada ćete posaditi kako biste osigurali da vrt koji uzgajate proizvodi što je više moguće.

Prelistajte novo izdanje Baucentar kataloga OVDJE

Kada saditi povrće?

Ako se pitate kada je najbolje vrijeme za sadnju povrća u određenom području ili koji su tipovi bolje uspijevaju u vašem okruženju, kalendar sadnje i uzgoja je prvo mjesto u kojem tražite odgovor.

U zonama u kojima povrće dobro uspijeva ukoliko nema kasnog mraza (kad je biljka još mlada i ranjiva). Iako u to vrijeme možete zasaditi gotovo bilo koje povrće, i dalje smo svjesni kada treba nešto staviti u zemlju. Na primjer, brokoli i kelj se sadi u martu – aprilu, dok kukuruz i paradajz ne idu u zemlju do maja – juna.

Kada posaditi cvijeće?

Određivanje vremena kad posadite cvijeće je lako nakon što saznate prvi i posljednji datum mraza u vašoj zoni. Zone se mogu podijeliti čak i među sobom, a to može malo varirati predložene datume sadnje za sedmicu ili dvije. Uvijek pogledajte vrstu cvijeća da biste vidjeli hoće li podnijeti vašu zonu i datume mraza. Čvrsto cvijeće preživjet će lagane mrazeve, dok nježnijem cvijeću treba toplo tlo da bi pravilno raslo. Dakle, upravo će vrsta cvijeta u kombinaciji s datumima mraza biti vrhunski vodič u kreiranju vrtnog kalendara koji će rezultirati najljepšim cvjetanjem i izdahom.

Kada posaditi bilje?

Većina bilja može se započeti iz sjemena u zatvorenom ili u otvorenom prostoru. Mlade starter biljke mogu se staviti direktno u zemlju. Sve tri opcije često daju odličan rezultat. Kada zapravo započeti ili posaditi biljku, uvelike ovisi o zoni i vrsti biljke koju želite uzgajati. Neke biljke poput vlasaca mogu se uzagajati u zatvorenom prostoru 8 – 10 sedmica ili vani 3 – 4 sedmice, prije posljednjeg mraza.

Kada saditi voće?

Sadnja voćki u rano proljeće ili kasnu zimu obično je dobra ako ih sadite u zemlju. Sadnice voća koje su u saksijama uzgojene imaju dobre rezultate ako se sadi bilo kad od septembra do maja. Međutim, ako je zima duboko u srcu, pričekajte blažu zimu prije sadnje. Ostalo voće, kao što su jagode, može ići u zemlju već 6 sedmica prije posljednjeg prosječnog datuma mraza u nekim područjima. Najbolje vrijeme za sadnju voća ovisi o tome što želite posaditi i gdje živite.

Kako izračunati datume sadnje?

Izračunavanje datuma sadnje različito je za svaku biljku. Temelji se na zoni uzgoja, datumima mraza i datumu zrelosti i potrebama biljke. Plan sadnje može se kreirati određivanjem prvog datuma smrzavanja, i zatim planiranja unazad. Ovo će vam pomoći da odredite najbolji datum sadnje za sve što uzgajate. Cilj je osigurati da biljka ima dovoljno vremena za sazrijevanje prije prvog mraza godine. Jednom kada se naoružate ovim informacijama, provjerite vremena uzgoja i zrelosti za svaku pojedinu biljku ili povrće koje ćete posaditi.

Zašto treba početi sa sadnjom sjemena u zatvorenom prostoru?

Mnogi se pitaju kada započeti sadnju sjemena. Mnogo je razloga zašto se vrtlari možda odlučuju uzgojiti biljke iz sjemena. Neki to jednostavno čine kako bi započeli skok u baštenskoj sezoni, jer se proces može započeti i dok je još uvijek hladno. Za druge je faktor troškova toliko atraktivan, jer je pakovanje sjemena jeftinije i donijet će mnogo više prinosa od biljke starterice. Mnogi tačno znaju kako se uzgajaju njihove biljke – to posebno vrijedi za vrtlare koji se bave organskim postupcima. Alinajveći razlog za pokretanje sadnice u zatvorenom prostoru može biti zaštita sadnica od teških vremenskih uvjeta.

Koje sjemena treba započeti u zatvorenom prostoru?

Neke su biljke pogodnije za sadnju na otvorenom prostoru od samog početka. Međutim, mnoge će se sorte bolje uspjeti ako su sadnice pokrenute iz sjemena u zatvorenom prostoru. Naravno, uvijek je važno imati na umu da postoje drugi faktori koje treba napomenuti, osim samo vrste biljke. Kada se sadi i koliko će biljka dobro uspjeti u zatvorenom prostoru, na otvorenom, variraće od biljke do biljke. Takođe treba uzeti u obzir područje u kojem se nalazi.

Biljke koje možete započeti u zatvorenom prostoru iz sjemena uključuju:

Brokoli
Briselske klice
Kupus
Karfiol
Patlidžan
Zelena salata
Paprike
Bundeve
Švicarski blitva
Paradajz
Lubenica

Kada treba presaditi sadnice?

Jedna od najvažnijih faktora za uzgajanje biljaka iz sjemena je vrijeme. Znati kada premjestiti sadnice vani presudno je za uspjeh biljke. Čekajte predugo i riskirate biljku vezanu za korijen, a presaditi rano znači da biljka možda nije dovoljno jaka da preživi elemente i šok od premještanja u novo okruženje.

Iznenađujuće, veličina nije uvijek postojani pokazatelj da je biljka spremna za uzgoj vani. Neke sadnice će brzo rasti, ali možda neće biti spremne za uzgoj vani. Bolji način od veličine da se kaže je li biljka dovoljno zrela da se može presaditi je broj listova koje ima. Ako sadnica ima između 3 i 4 lista, vjerovatno je spremna. Imajte na umu da prvi listovi za rast nisu ono što tražite. Ti početni listovi su četveronoški i čuvaju hranu za biljke koje rastu. Pravi listovi nastaju nakon kotiledona.

Naravno, temperatura i mraz igraju veliki faktor u vezi s presađivanjem sadnica. Važno je znati zadnji datum mraza i otpornost biljaka na mraz.

Uobičajena pitanja o sadnji

Može li postojati više sezone sadnje?

Neka područja nude uspješnu sadnju ili „druge zasade“. Toplija klima često će pružiti dvije mogućnosti za sadnju neke od vaših omiljenih povrća. Na primjer, na Floridi možete zasaditi papriku i paradajz u februaru kako biste imali u plod na ljeto, a potom ponovo u ranu jesen za zimsku berbu.

Koliko je vode dovoljno za zalijevanje vrta?

Dobro pravilo je da vrt ima vlage na oko 5 centimetra svake sedmice. Međutim, koristite ovaj savjet tako da može varirati, jer će specifične biljke, zone i površine za sadnju diktirati koliko je vode zapravo potrebno. Potrebe vode za biljkom prema drugoj mogu se jako razlikovati.

Kada je najbolje vrijeme za sadnju vrta?

Ne postoji nijedan dobar odgovor na ovo pitanje. Baš kao što su voda, zemlja, svjetlost i drugi uslovi uzgoja, biljke mogu imati veoma različite potrebe za najboljim vremenom za sadnju. Jedini način da to sigurno znate je da izračunate u prosjeku prvi očekivani i zadnji datum mraza u određenoj zoni.

Šta mogu posaditi prije zime?

Samo zato što se vrijeme hladi, ne znači da sezona rasta mora biti završena. Hladnije jesenske temperature savršeno su vrijeme za sadnju mnogo ukusnog povrća kao što su bijeli luk, šparoge, grašak, luk i šalotka.

Kada treba stati sa zalijevanjem prije berbe?

Za većinu biljaka prestajete zalijevati otprilike 1 -3 dana berbe. U idealnom slučaju, zemlja treba biti relativno suha, ali biljke ne bi trebale biti toliko hidrirane da se usitne ili osuše.

Planiranje kalendara za baštovanstvo uzbudljivo je – a kalendar sadnje uklanja neke nagađanja iz procesa, tako da može biti zabavan i koristan. Uz pomno razmišljanje, krajnji je rezultat čitav vrt raskošnih biljaka koje će rađati tokom cijele sezone.