Pogledajte sve kategorije

Šta trebate saditi u aprilu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Konačno! April je stigao što znači da se zemlja u vašem vrtu napokon zagrijava! April je najbolje vrijeme za sadnju većine sjemenki povrća nakon zadnjeg mraza za sve zone. Još nije kasno za sadnju paradajza i paprike iz sjemenki! Pogledajte u tekstu ispod koje povrće treba saditi u aprilu. Obavezno provjerite datum zadnjeg mraza za vašu zonu.

Ispod su navedene sorte cvijeća, povrća i bilja koje su odlične za početak sadnje u aprilu.

Grah

Postoje dvije vrste graha koje se nalaze u našim vrtovima, grah čučavac i grah koji raste uz plitku. Počnite saditi obe vrste graha sada kada su se zemlja i zrak dovoljno zagrijali, jer se grah ne može uzgajati u zatvorenom prostoru i presaditi. Pokušajte svakodnevno sijati različite sorte graha u toku perioda od 7 do 10 dana, ovo će vam dati stalne berbe grahe, a ne jednu veliku berbu sa dosta izgubljenog ploda!

Cvekla

Cvekla je odlično povrće za hladno vrijeme koja dolazi u različitim nijansama i oblicima. U Svim zonama sada se mogu sijati repe u svrhu brze, rane ljetne poslastice!

Kupus

Kupus je jedna od lakših biljaka za uzgoj u vrtu. Sijanje u aprilu dovest će do velike ljetne berbe! Odaberite sortu koja je pogodna za vašu lokaciju (veličina i dužina zrelosti) i potrudite se da gnojite i zalijevate kupus prilikom formiranja njegove glavice.

Pelistajte Baucentar katalog i pronađite mnoge pogodnosti i akcije OVDJE

Mrkva

Mrkva je ukusna ljetna poslastica i za ljude i za kućne ljubimce. Sadnja u aprilu će sigurno donijeti ranu ljetnu berbu!

Kukuruz

Kukuruz je brzorastuća biljka! Kukuruz je ukusan kada se peče sa žara, kuhan ili naparen.

Krastavice

Brzo rastuće biljke – Krastavice mogu proizvesti obilje plodova krastavca za ljetnu berbu. Pazite koju ćete vrstu izabrati u zavisnosti od prostora koji imate u vašem vrtu. Krastavice se mogu presaditi tri sedmice od dana kada su zasađene.

Patlidžan

Patlidžan je odlična zamjena za meso i može se pronaći u različitim bojama bijele, narandžaste, svijetlo ljubičaste i raznih oblika, za atraktivnu ljetnu berbu.

Bilje

Biljke odlično uspjevaju tokom cijele godine, ali ako sada želite saditi vani, možete početi sa sadnjom ljekovitog bilja poput bosiljka, origana, cilantroa, timijana i žalfije.

Zelena salata

Zelena salata raste veoma brzo, tako da je možete zasaditi za kontinuiranu berbu. Sadnja salate u kasno proljeće odlična je za berbu krajem ljeta i ranu jesen!

Dinja

Dinje su izvrsne za vruća, duga ljetna razdoblja i često ih jedemo tokom ljetnih izleta i porodičnih okupljanja! Sjeme zasijte u zatvorenom prostoru i presadite u vrt nakon 6-8 sedmica.

Luk

Ako već niste, arpil je vrijeme za početak presađivanja ili izravno sadnje luka! Obratite pažnju na odabir sorte luka koja odgovara vašoj zoni vrta. Ako ste u hladnijoj klimi, posadite luk dugog dana, a ako ste u toplijoj klimi, posadite luk kratkog dana.

Grašak

Grašak treba posaditi u aprilu, jer će procvjetati u proljetnom vremenu i donijeti obilje plodova.

Paprike

Svježe paprike su jedne od nama najdražih plodova vrta, veću berbu ostvarujemo kada se stabljike sade blizu jedna uz drugoj. April je vrijeme za sadnju što više različitih sorti! Postoje male, velike, ljute, blage i niz paprika sa različitim bojama. Ako još niste zasadili svoje paprike u vrt, sada je vrijeme za to!

Ljetni squash

Ljetni squash je ukusna ljetna poslastica kad se prži ili peče na žaru! Sadnja krajem arpila dovest će do svježeg i ukusnog ljetnog squasha.

Paradajz

Ako već niste zasadili sjemenke paradajza, započnite odmah! Domaći paradajz je ukusan i svjež. Može se koristiti za konzerviranje, umake i druge recepte.

Godišnji i višegodišnje cvijeće

April je sjajno vrijeme za početak sadnje cvijeća u zatvorenom prostoru kako bi bili spremni za ljetno cvjetanje!