Pogledajte sve kategorije

9 stvari koje trebate raditi tokom maja u Vašem vrtu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

I sami znate da je najljepše što možete raditi u maju je postaviti stolicu u dvorište i odmarati u njoj. Ali nakon što neko vrijeme budete odmarali, možda ćete poželjeti da se više uključite u dešavanja u vašem vrtu. Evo 10 ideja za stvari koje treba obaviti ovog mjeseca kako biste bolje upoznali svoj vrt.

Pospite ljuske jaja

 &#8

Možete koristiti zdrobljene ljuske jaja za oplodnju biljaka, odvraćanje štetočina i hranjenje ptica. Počnite da sakupljati ljuske jaja kako biste ih iskoristili u vašem vrtu

Čistite sadnice i saksije

There&#8

Prije nego stignu zahtjevni poslovi za održavanje vašeg vrta, iskoristite vrijeme da očistite vaše sadnice i cvijeće, popravite , očistite ili zamijenite saksije.

Sadnja u bure

In south London, the writer Daisy Garnett fills copper pots with a classic Sarah Raven mix of Anagallis monellii ‘Skylover’,  Argyranthemum &#8

Posadite u vašim kontejnerima/buradima raznovrsno cvijeće te se pozabavite samim dizajnom bureta.

Testirajte kvalitetu vaše zemlje

A Soil Test Kit to run tests for soil pH, nitrogen, phosphorus, and potash content is $data-src=

Ako imate gradsku baštu u kojoj testovi pokazuju da je nivo olova u zemlji visok, nemojte paničariti. Povećajte pH vrijednost vaše zemlje kako olovo ne bi stiglo do biljke i naštetilo joj.

Povećajte pH vrijednost

A -pound bag of Potting & Garden Oyster Shell Amendment is $ at White Flower Farm.

Da biste se borili protiv visokog nivoa olova u gradskim vrtovima, podignite vrijednost pH zemlje na neutralno (7). Zdrobite školjke kako bi dodali kalcijum. Školjke (poput ljuske jaja) su izvor kalcijuma.

Zabavite se sa božurom

Photograph via Terrain.

Zavisno od vaše zone, vaš božur će cvjetati od aprila do juna. Da biste produžili vijek trajanja vaze, pokupite pupoljke prije nego što se otvore, posjecite stabljike i uklonite lišće koje će biti ispod vodene linije u vazi.

U Vrtnom Centru pronađite razne vrste cvijeća kao i substrate, zemlju, prskalice i mnogo toga. Proizvode iz Vrtnog Centra naručite OVDJE

Gnojivo, gnojivo, gnojivo.

A happy compost pile in Healdsburg, California. See more in Poppies in Paradise: A Garden Visit in Healdsburg, California. Photograph by Mimi Giboin.

Da li će ovogodišnja gomila gnojiva biti vaša prva? „Iskusni vrtlari uzdižu svoj samostalni napravljeno vrtno gnojivo, ali metode i sistemi koji ga koriste mogu se činiti zbunjujućim. Ali jednom kada uspostavite sistem, imat ćete neprestan (i besplatn) izvor gnojiva bogat hranjivim sastojcima koji ćete koristiti u svom vrtu – i dodatnu korist od toga da možete iskoristiti veći dio kućnog otpada

Dajte kućnom cvijeću svjež zrak

In nice weather, houseplants appreciate some outdoor time, to get better air circulation and higher humidity levels. Photograph by John Merkl.

Da li se neke od vaših omiljenih biljaka teško razvijaju nakon zime provedene u zatvorenom? Prilikom lijepog vremena, biljke cijene malo vremena na otvorenom, kako bi postigle bolju cirkulaciju zraka i veću razinu vlage.

Popravite “kap po kap” navodnjavanje

Provjerite da li je sistem navodnjavanja kapanjem propustio, da li postoje pukotine i slučajne sabotaže (znate na šta mislimo ako imate psa koji voli da žvače)

Kupujte sigurno uz besplatnu dostavu na BAUCENTAR.BA webshopu