Kako zaštiti voće i povrće poslije kiše?
Znate li kako se provodi zaštita povrća poslije kiše? Šta je potrebno napraviti da bi zaštita povrća poslije kiše bila uspješna
Zaštita povrća poslije kiše – zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti
Nakon čestih kišnih dana zemlja u vašem vrtu često je prepuna vode, a biljke su pod stresom od viška vode i niskih temperatura.
Slijede dani s povišenom temperaturom i stvaraju se uvjeti za razvoj mnogih bolesti, posebno plamenjače i pepelnice.
Da bismo pomogli svojim biljkama treba se provesti zaštita povrća poslije kiše, odnosno treba pristupiti tretiranju biljaka kako bi djelovali preventivno protiv prouzrokovača bolesti.
Posebnu pažnju treba posvetiti tretiranju krompira, jer je zaraženi krompir izvor spora plamenjače za svaku baštu.
Za zaštitu povrća poslije kiše možete koristiti i neke od prirodnih preparata.
Zaštita povrća poslije kiše mlijekom i sodom bikarbonom
Uzmite 1l mlijeka i 1 kašiku sode bikarbone na 10l vode i preparat je spreman za upotrebu.
Neka bude pasterizirano mlijeko u tetrapaku i stavite te sastojke u prskalicu. Dopunite vodom do 10l – zapremine prskalice i prskajte preparatom povrće poslije kiše.

Bijeli luk je odličan kada se provodi zaštita povrća poslije kiše
Hladni rastvor bijelog luka je odličan i za preventivnu i kurativnu ( nakon početne pojave bolesti) upotrebu i za zaštitu od mnogih insekata: lisne uši – posebno crne uši, buvači i mnoge druge štetočine.
Uzmite glavicu bijelog luka, može i mladi bijeli luk, i sitno ga narežite. Prelijte sa 2l vode i ostaviti preko noći. Sljedećeg dana procijediti i tretirati. Preparat treba biti svijetložućkaste boje i imati lijep miris na bijeli luk,ako je miris jak pripravak razblažiti s vodom.
Komentariši