Pogledajte sve kategorije

Kako pravilno ofarbati drvene površine i beton?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Farbanje drveta i betona može se činiti zastrašujućim zadatkom, ali kada slijedite prave korake, nije tako loše kao što se čini! Uz malo planiranja i pripreme, možete osvježiti beton ili drvo sa novom bojom i učiniti da izgleda kao novo!

KAKO OFARBATI DRVENE POVRŠINE?

Prvi korak je uklanjanje svega što se nalazi na drvenoj površini (I mislimo na sve!) Uvjerite se da je sve sa površine uklonjeno. Ukoliko je drvo pričvrščeno i ne možete ga micati, pobrinite se da sve oko nje zaštite papirom ili folijom (Stari papiri su odlični za ovo.)

Nakon što očistite sve, dobro prebrišite površinu. Čišćenje od svih ostataka će vam dati glatku radnu površinu. Nakon što završite sa čišćenjem, polijte vodom i još jednom očistite od prljavštine i nečistoća. Ovisno o materijalu, ovaj postupak može izgledati drugačije.

Za drvenu površinu, nakon što ste je očistili vodom i četkom, morat ćete pričekati da se drvo potpuno osuši prije nego što napravite sljedeće korake. Ovisno o vremenu u vašem području, to može potrajati i do 24 sata. Nemojte brzati sa tim jer se boja neće osušiti i očvrsnuti ako površina nije potpuno suha.

Nakon što ste sigurni da je površina suha, vrijeme je da uklonite bilo koju postojeću boju na trijemu. Najbolji način da to postignete je pomoću orbitalne brusilice za odbacivanje stare boje. Obavezno nosite zaštitne naočare i masku za sigurnost dok radite. Nakon što završite, uklonite preostalu prašinu sa površine.

Sad ste spremni možete zaštiti površine koje ne želite farbati sa folijom ili starim papirima.

Kada zaštite površine koje ne želite farbati, vrijeme je za finalni dio! Koristite osnovne premaze za drvo koje možete pronaći na OVDJE. Pazite na vjetar koji može donijeti krhotine i prašinu i potrudite se da ih brzo uklonite tako da se ne suši zajedno sa osnovnim premazom i ostane dio njega. Pričekajte da se osnovni premaz osuši prije nego što pređete na sljedeći korak. Ovisno o vremenskim uvjetima, ovo može trajati od jedan do osam sati. Planirajte u skladu s tim!

Nakon što se osnovni premaz osuši, možete početi sa nanošenjem odabrane boju. Korištenje boje namjenjene za vanjske uslove je važno jer su te boje dizajnirane da podnose potencijalno trošenje boje, kao i vanjske uvjete. Nakon što se prvi premaz potpuno osuši (što može potrajati i do osam sati), lakirajte drugi premaz.

KAKO OFARBATI BETON?

Za betonsku površinu morat ćete koristiti hemikalije za čišćenje betona, vodu i četkicu za ribanje kako biste osigurali da je beton čist. Obavezno nosite rukavice da ne biste dodirnuli štetne hemikalije. Nakon čišćenja površinu ponovo isperite vodom i pričekajte da se površina potpuno osuši prije nego što poduzmete sljedeće korake (ovo može potrajati i do 24 sata, ovisno o vremenskim prilikama). Odlična opcija za ovaj postupak vam preporučujemo visokotlačne KARCHER, BLACK&DECKER i STIHL perače koje možete kupiti na sigurnom baucentar.ba web shopu po najpovoljnijim cijenama uz besplatnu dostavu OVDJE

Nakon što je površina čista i suha, zaštitite sve površine koje ne želite da boja dodiruje. Postoje složene recenzije o najboljim praksama kada je riječ o farbanju betona, ali mi volimo da stvari budu lijepe i jednostavne: prvo nanesite boju. Na našem sigurnom baucentar.ba web shopu možete pronaći sve što vam je potrebno za farbanje materijala kao boje i lakove

Naš Baucentar tim će vam pomoći pri izboru kako biste kupili odgovarajuću farbu ili lak i da pri tome uštedite novac. Nakon što završite sa farbanjem, pričekajte puna 24 sata da se farba osuši.