Pogledajte sve kategorije

ORCHID MASTERS/ Kako pravilno njegovati Orhideje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype

Možda ste tek dobili prvu orhideju pa ste izgubljeni u svijetu prepunom informacija ili samo volite čitati o vašim omiljenim kućnim biljkama. Bilo kako bilo u ovom tekstu možete pronaći najvažnije upute o uzgoju i njegi orhideja te nekoliko trikova za poboljšanje zdravlja orhideja.

Za početak ćemo razbiti jedan mit – „Orhideje su komplicirane za održavanje“. To jednostavno nije tačno jer one su biljke koje ne traže previše pažnje ili vremena od onoga trenutka kada shvatite kako s njima treba postupati.

NJEGA ORHIDEJA ILI KAKO PRAVILNO ZALIJEVATI ORHIDEJE:

Vjerojatno svi već znamo da se orhideje ne zalijevaju kao druge biljke. Zbog strukture supstrata u kojima one žive potrebno je prilagoditi i način zalijevanja. Recimo supstrat od kokosa ne može u minuti primiti dovoljno vlage da bi kvalitetno opskrbio orhideju niti se orhideja može za to vrijeme napiti. Međutim ako na pravi način zalijemo taj supstrat on će bolje zadržavati vlagu i tako nam smanjiti učestalost zalijevanja naših ljepotica.

PRAVILNO ZALIJEVANJE ORHIDEJA:

 • Prvo kako to ne raditi: Orhideje ne stavljamo pod mlaz vode jer ona jednostavno prođe kroz supstrat.
 • Uzmemo posudu veću od one u kojoj je posađena orhideja.
 • U posudu nalijemo vode i ako je vrijeme za dognojavanje dodamo preporučenu količinu gnojiva za orhideje i promiješamo vodu kako bi se ono pravilno rasporedilo po posudi.
 • Stavimo orhideju u vodu i ostavimo je da se natopi barem 20-ak minuta (možete je ostaviti i nekoliko sati u slučaju da je jako dehidrirana, neće im naškoditi).
 • Zatim izvadimo orhideje i pustimo ih da se procijede pa ih vratimo na njihovo mjesto.

NJEGA LISTOVA ORHIDEJA:

Listovi su kao i kod svake biljke tvornica energije. Zbog toga je dobro osigurati toj tvornici prave uvjete rada kako bi biljka bila sretna i zadovoljna.

SAVJETI ZA NJEGU LISTOVA:

 • Istina je da orhideje vole veliku vlažnost u zraku pa ako imate suh zrak u stanovima, posebice preko zime, dobro je staviti na radijatore posudice s vodom kako bi podigli vlažnost.
 • One isto tako vole i prskanje po listovima i zračnom korijenju– nije nužno ali ponekad dobro dođe. Samo pažnja: Ne smije se zadržavati vlaga u sredini orhideja! – uzrokuje truljenje i to je čest način umiranja orhideja pošto npr. phalenopsisi rastu samo iz jedne stabljike.
 • Za sjaj listova nije dobro koristiti koru od banana. Premazivanje listova korom banane znatno povećava mogućnost pojave bolesti i oboljenja jer škrob i drugi ugljikohidrati koji se tako nanose su idealna podloga za njihov razvoj. Ipak nemojte posegnuti za sintetičkim sprejevima koji ne dozvoljavaju disanje listovima i zagađuju zrak u stanovima. Pustite biljku neka diše.
 • Kada su listovi prašnjavi obrišite ih ili otuširajte orhideje kako bi oni lakše disali.

NJEGA KORIJENA ORHIDEJA:

Korijen orhideja je onaj najosjetljiviji dio i najčešći razlog zašto nam orhideje ne uspiju. Dobro je uputiti posebnu pažnju na ovaj dio. Pa krenimo!

SAVJETI ZA BRIGU O KORIJENU ORHIDEJA:

 • Posuda za orhideje bi trebala biti prozirna kako bi znali kakvog je zdravlja korijen. Isto tako ona bi trebala imati dovoljno rupa kako bi zrak strujao između korijenja jer ih to čini zdravima. Pogledajte naš asortiman Scheurich saksija ovdje
 • Korijen je sklon truljenju zato orhideje zalijevamo tek kada im korijen potpuno pobijeli i supstrat se osuši. One imaju dovoljne zalihe vode u listovima ili pseudolukovicama (eng. „pseudobulbs“) koje predstavljaju zadebljanje stabljike – recimo kod porodice oncidiuma. Zbog toga ne treba paničariti ako zakasnite dan ili dva sa zalijevanjem jer su se one već spremne za crne dane.
 • Supstrat mora biti prozračan i dopuštati korijenju da diše. U slučaju da je raspadnut i „gnjecav“ potrebno je presaditi orhideje. Novi supstrat treba imati jasne komade koji se neće odmah raspasti. Profesionalni uzgajivači često koriste onaj od kokosa jer odlično zadržava vlagu, a i orhideje u tropima rastu upravo na palmama pa kokos predstavlja i njihovo prirodno stanište.
 • Korijen koji izlazi iz posude je normalna pojava. Možete ga povremeno pošpricati vodom.
 • U slučaju truljenja veće količine korijenja, presadite biljku, odstranite trulo korijenje i koristite preparat za sprječavanje gljivičnih bolesti. Ako su vam biljke sklone truljenju koristite ga preventivno i smanjite zalijevanje.
 • Budite oprezni sa hemijskim gnojivima. Naime, kako zalijevamo duže vrijeme naše orhideje, pH supstrata počinje s vremenom padati – postaje kisel. Kemijska gnojiva uzrokuju nakupljanje soli na supstratu i korijenju koja mogu biti smrtonosna za biljke.
 • Zašto? Zbog toga što kada padne pH supstrata navedene soli postanu topljive i zatim ih biljka može apsorbirati, međutim te soli značajno štete korijenju i čest su razlog umiranja biljke. Preporučujemo prirodan preparat jer on neće naštetiti korijenju i ne uzrokuje nakupljanje soli. Osim toga kemikalije neće isparavati u vaš životni prostor.

I prošli smo kroz najvažnije elemente uzgoja orhideja. Može se činiti kako toga ima puno ili kako treba puno vremena međutim to ipak nije tako. Jednom kada se uhodate radit ćete sve jako brzo i bez poteškoća. Siguran sam da će vam one uzvratiti svu ljubav i nagraditi vas sa puno cvjetova, ali i novih listova.

Puno sreće vam žele vaši Orchid Masteri